Bilgisayar Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Günümüzün ve geleceğin mesleği olarak görülen bilgisayar mühendisi mesleği, birçok genç kesimin dikkatini çekmektedir. Bilgisayar mühendisi maaşları da genel olarak çoğu meslek grubuna göre daha yüksek olduğu içinde tercih edilmektedir.
Günümüz çağında büyüyen ve gelişen gençler sürekli olarak teknoloji ile iç içe büyüdükleri için bilgisayar mühendisliği mesleğini, diğer mesleklere göre kendilerine daha yakın hissediyor. Tabii ki bunun yanında sevdikleri işi yaparken, alacakları aylık bilgisayar mühendisi maaşlarını da merak ediyorlar.
Bilgisayar Mühendisi Nedir?
Bilgisayar mühendisi, genel olarak çalıştığı iş ortamındaki yazılım, donanım, programlama ve algoritma ile ilgilenen kişidir. Bunun yanında devre kartı, modem ve yazıcılar gibi bilgisayar donanım ve araçlarının araştırılması ve incelenmesinden sorumlu kişidir.
Bilgisayar Mühendisi Ne Yapar?
Bilgisayar mühendisinin ne yaptığını çoğu insan mesleğe ilgi duydukları için merak etmektedir. Bilgisayar mühendisi, sorumluluk alanı içerisindeki bilgisayar başta olmak üzere teknolojik aletlerden sorumlu kişidir. Sorumlu olduğu bilgisayarların ve sistemlerin tüm ihtiyaçlarını gidermekle yükümlüdür.
Bilgisayar Mühendisi Sorumlulukları
Her meslekte olduğu gibi bilgisayar mühendisinin de sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar yerine göre değişkenlik gösterse bile genel olarak şunlardır;
- Teknolojiyi ve gerekli araçları kullanarak, testler yapmak ve sorunları gidermek
- Herhangi bir bilgisayar donanımı sorununda direk müdahale etmek
- Bilgisayarların düzenli bakımını yapmak ve sorunları gidermek
- Sorumlu olduğu bilgisayar sistemlerinin sürekli takibini yapmak
- Bilgisayar ve araçlarının gerekli yazılım güncelleştirmelerini yapmak
- Yeni uygulamalar ve yazılımlar geliştirmek ve iş birliği içerisinde çalışmak
- Bilgisayar ve sistemlerinin güvenli olup, olmadığını kontrol etmek
- Herhangi bir soruna karşı bilgileri yedeklemek ve yedek ekipman bulundurmak
Bilgisayar Mühendisinin Sahip Olması Gereken Nitelikler
Bilgisayar mühendisliği olmak kolay olmadığı gibi aşağıdaki yetenek ve becerilerin birçoğuna sahip olmak zorundadır diyebiliriz. Birçok işveren becerilere ve niteliklere dikkat etmektedir. Bu beceriler ve nitelikler kısaca şunlardır;
- Program çözme becerisi yüksek olmalıdır,
- Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır.
- İşine odaklanarak çalışabilmeli ve ayrıntılara dikkat etmelidir.
- Yaratıcı bir düşünce yapısına sahip olmalıdır.
- Ekip çalışmasına ayak uydurmalıdır.
- Meslekteki yenilikleri ve gelişmeli takip etme konusunda istekli olmalıdır.
- Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması gereklidir.
Bilgisayar Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Bilgisayar mühendisi maaşları sabit olmamakla birlikte etkileyen birçok faktör vardır. Özel sektörde veya kamu sektöründe kadrolu olarak çalışma şartları bulunan bilgisayar mühendislerinin maaşı ortalama olarak 5.000 TL ile 15.000 TL arasında değişken gösterebilir.
Bir kariyer sitesinde 730 kişinin yaptığı değerlendirmeye göre ortalama bilgisayar mühendisi maaşı 5.950 TL olarak gözükmektedir.
Özel Sektör Bilgisayar Mühendisi Maaşları
Özel sektörde çalışma imkanı da olan bilgisayar mühendisinin maaşları oldukça değişkenlik göstermektedir. Aslında bunun sebebi tamamen bilgi seviyesine ve referanslarına bağlı diyebiliriz. Örnek olarak yeni mezun olmuş ve tecrübesi olmayan bir bilgisayar mühendisine hiç kimse yüksek maaş vermeyecektir.
Özel sektörde, yeni mezun olmuş bilgisayar mühendisleri maaşları 4.000 TL ile 6.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Tecrübeli bir bilgisayar mühendisi maaşı ise 15.000 TL ve üstüne çıkabilmektedir.
Kamuda (Devlette) Bilgisayar Mühendisi Maaşları
Kamu yani devlette bilgisayar mühendisi maaşları kıdem derecesine, çocuk sayısına, medeni haline, çocuğu varsa yaş aralığına ve eşinin çalışma durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Her ne kadar sabit bir maaş olmasa da devlette bilgisayar mühendisi maaşları 6.000 TL ile 7.500 TL arasında değişkenlik gösteriyor diyebiliriz. Görevi ve sorumluluklarına göre bu maaş daha fazlada olabilmektedir.
Serbest Çalışan (Freelance) Bilgisayar Mühendisi Maaşları
Bilgisayar mühendislerinin kendi işinin patronu olma ve kendi işini yönetip para kazanma gibi bir avantajları da vardır. Aslında bu avantajı üniversite zamanında aldıkları yazılım, programlama ve algoritma gibi önemli alanlara borçludurlar diyebiliriz.
Herhangi bir şirkette veya devlet dairesinde sabit maaş ile çalışmak yerine kişiye özel yazılımlar yazarak, websitesi tasarımı yaparak, mobil uygulamalar geliştirerek ve bilgisayar alanında destekler vererek ortalama 10.000 TL ve üstünde aylık kazancı olabilir.
Nasıl Bilgisayar Mühendisi Olunur?
Bilgisayar mühendisi olmak için herhangi bir üniversitenin, mühendislik fakültelerine bağlı olan bilgisayar mühendisliği bölümünden 4 yıllık eğitim alıp mezun olmanız gerekmektedir. Eğitimini tamamlayıp lisans derecesinden mezun olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır ve bilgisayar mühendisi unvanına sahip olur.
Bu unvana sahip olan bilgisayar mühendisi, kendi alanına ait her alanda çalışma imkanına sahiptir ve kamu veya özel sektörde işe başlayıp para kazanmaya başlayabilir.
Ayrıca herhangi bir üniversitenin 2 yıllık bilgisayar programcılığı vb. bölümlerinden mezun olan kişiler, DGS(Dikey Geçiş Sınavı) ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabilir. Sınavdan başarı ile geçen adaylar, 2 yıl daha eğitim aldıktan sonra bilgisayar mühendisi unvanına sahip olabilmektedir.
Bilgisayar Mühendisliği İş İmkanları
Günümüz teknolojisi günden güne gelişmekte ve neredeyse her alanda bilgisayar teknolojisi kullanılmaktadır. Bu yüzden bilgisayar mühendislerinin iş imkanları oldukça fazladır.
Bilgisayar mühendisleri iş imkanları özellikle teknoloji firmaları, yazılım firmaları, reklam ajansları ve büyük şirketlerde kısaca bilgisayar teknolojisine ihtiyaç duyulabilecek her alanda iş imkanları vardır. Özellikle bu mesleği severek yapan, teknolojik yenilikleri takip eden ve sürekli kendisini geliştiren bir bilgisayar mühendisinin iş imkanları daha fazladır. Ayrıca iyi bir üniversiteden derece veya referans ile mezun olan bir bilgisayar mühendisinin iş bulma imkanı da artacaktır.
Yazılım Mühendisliği mi Bilgisayar Mühendisliği mi?
Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği hem birbiriyle iç içe hem de birbirinden farklı bölümlerdir. Bilgisayar Mühendisliği yazılımı da kapsayan bir bölümken Yazılım mühendisliği bölümünde sadece yazılımla ilgili dersler vardır. Bu yüzden ilgi alanınıza göre seçim yapmanız gerekmektedir. Bilgisayar mühendisliğinde donanım, yazılım, elektrik ve sayısal dersler bir arada verilirken yazılım mühendisliği sadece yazılım ağırlıklı bir bölümdür. Günümüzde yazılım alanında iş imkanı daha fazladır. Bilgisayar mühendisliğinde hem yazılım hem donanım öğrenilirken yazılım mühendisliği ağırlıklı olarak yazılım alanına yönelik bir bölümdür.
Bu makalede kaynak olarak Bilgi Banka ve Kariyer Net kullanılmıştır.